Museumfabriek Oskar Schindler

In Krakau naast de voormalige getto’s, waar Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog werden afgezonderd van de buitenwereld, bevindt zich de voormalige emailfabriek van Oskar Schindler. Schindler, kind uit een Duits gezin, was een industrieel en lid van de Nazi-partij. Nog voor de oorlog bezorgde hij reeds informatie en smokkelde hij wapens voor het Duitse leger om zo Tsjechië en Polen binnen te vallen.

Nadat de meeste Joden uit de getto’s werden weggevoerd naar de concentratiekampen, kon hij ervoor zorgen dat zijn fabriek draaiende bleef door de overgebleven Joden in het getto bij hem te werk te stellen.

Na de sluiting in 1944 werd hij leider van een munitiefabriek in het huidige Tsjechië en ook daar kon hij vele Joden hun leven redden door ze daar te werk te stellen. Verteld wordt dat Schindler door zijn praktijken, zo’n 1200 Joden het leven heeft gered. Zijn levenswerk werd neergepend in het boek Schindler’s Ark en verfilmd in Schindler’s List. In 2005 werd zijn fabriek in Krakau omgevormd tot museum.

Foto’s van mijn bezoek vindt u hier: https://myalbum.com/album/CCo7QpZvHVsakp/

Meer info vindt u op de website van het museum: https://muzeumkrakowa.pl/en/branches/oskar-schindlers-enamel-factory

Share Button